Paul Chollet Cremant de Bourgogne Blanc de Blancs

Paul Chollet
36100
1889,00
грн.
Рейтинги та нагороди
  • Wine Enthusiast: 91/100
  • Falstaff Magazine: 91/100

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs – це витончена та елегантна ігриста класика з регіону Бургундія (Франція). Виготовлений зі 100% Chardonnay, цей кюве втілює характерний для білого бургундського винограду баланс свіжості, аромату та витонченості. Завдяки традиційному методу (такому ж, як у Шампані), вино набуває оксамитових бульбашок і благородних відтінків витримки.

Колір: золотаво-солом’яний колір із яскравими відблисками та надзвичайно дрібними, витонченими бульбашками.

Аромат: ноти цитрусових (лимон, грейпфрут), які гармонійно поєднуються з делікатними відтінками білих квітів (бузок, акація). Ледь вловимі фруктові нюанси жовтого яблука, груші та стиглого персика; у фіналі може проявлятися натяк на білий мигдаль або свіжу випічку.

Смак: виразна кислотність та легка мінеральність формують хребет вина.
У роті відчутна кремова текстура, що поєднується з витонченою ігристістю.
Завершення сухе, з приємним цитрусовим і легким фруктовим післясмаком, що підкреслює елегантний стиль Blanc de Blancs.

Гастрономічні пари
  • Аперитив: Завдяки своїй свіжості й делікатному характеру чудово підходить для початку трапези або коктейльної години.
  • Рибні страви: Риба, запечена у вершках або з вершковим соусом, омари, лобстери; ніжна, свіжа текстура вина доповнює солодкуватий смак морепродуктів.
  • Птиця: Курка або індичка в легкому соусі, а також страви на основі білого м’яса.
  • Десерт: Легкі, помірно солодкі варіанти (фруктовий тарт або ніжний мус) підкреслять вишукані фруктові відтінки вина, не «забиваючи» його кислотність.
  • Подача й зберігання

Температура подачі: 5–8 °C – оптимальний діапазон, аби розкрити свіжість та елегантність аромату.

Виробництво
  • Ручний збір: Ягоди обережно збирають у невеликі ящики (13–15 кг), щоби мінімізувати окиснення й пошкодження. Суворий відбір на виноградниках: до виноробні потрапляють лише найякісніші грона.
  • Пресування та ферментація: Повільне, делікатне пресування без використання «другого віджиму» чи соків нижчої якості. Сусло відстоюють за низької температури, потім проводять алкогольну ферментацію у сталевих резервуарах при низькій температурі, щоб зберегти свіжі ароматичні відтінки. Після цього часто відбувається малолактична ферментація, яка пом’якшує кислотність і робить структуру вина більш кремовою.
  • Витримка на осаді та ігристий етап: Вино купажують (можливе поєднання вин із різних ділянок та врожаїв), охолоджують, фільтрують і додають liqueur de tirage (суміш дріжджів і цукру). Друга ферментація триває в пляшці (традиційний метод) у прохолодних підвалах, формуючи ніжний перляж. Витримка на осаді протягом близько 10 місяців (іноді більше), завдяки чому вино розвиває більш складний аромат і витончену текстуру. Після завершення відбувається дегоржаж (видалення осаду) та додавання liqueur d’expédition (дозування) зі вмістом цукру близько 5 г/л, що відповідає стилю Brut (з близьким до екстра-брют рівнем солодкості).

Регіон: Burgundy

Тип: Біле ігристе брют

Країна: Франція

Класифікація: Crémant de Bourgogne A.O.C.

Сортовий склад: Шардоне